Пантеонът на възрожденците, който бе ремонтиран по трансграничен проект, отново протече. Влагата е предимно в коридора, но вода се просмуква и от центъра на купола, където е поставен кръстът. Преди десетина дни е констатирано проникване на дъждовна вода по стените, където са избили жълти петна. Незабавно е бил подаден сигнал към Общината, която е уведомила фирмата по строителния надзор и изпълнителя.
„Установихме теч от върха на купола, което ни навежда на мисълта, че по време на ремонтните дейности е разместена основата на кръста, който се намира там. Има навлажняване на гипсокартона в приемната зала, както и по стените. Отправили сме веднага искане до изпълнителя за отстраняване на тези дефекти във връзка с неговата гаранционна отговорност. Всичко е изпълнено по проект. Това, което трябва да се констатира сега от изпълнителя, е на какво се дължат тези влаги, които се появяват вътре в приемната зала на Пантеона, както и в обрамчващия коридор на залата“, обясни зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева.
В момента Пантеонът е затворен за посетители, като са сложени табели, че костницата е в ремонт. От вчера са започнали изкопни работи в частта между хоризонталните гранитни плочи и затревения склон. Тъй като плочите са с водещ наклон към предната част на Пантеона, където е входът, най-вероятно водата отива в тази посока. В момента се проверяват слоевете хидроизолация, а решението, на което са се спрели изпълнителите, е да се изгради П-образен модул по ръба на плочите. Така ще се направи улей, който да отвежда водата встрани от зоната на входа.
Според хора от района проблемът най-вероятно се е появил още през пролетта, тъй като преди три месеца е сработила алармената система на Пантеона. Извиканата на място полиция не е установила опит за насилствено проникване в сградата. Затова се предполага, че именно проникващата вътре влага е задействала алармата.