Вторият мост над Дунав при Русе ще бъде построен в обозримо бъдеще, заяви вчера пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Така министърът доразви анонса от неделя на премиера Бойко Борисов в Русе, че по темата се водят интензивни разговори с румънската страна.
На 3 октомври имаме съвместно заседание на двете правителства и тогава ще обсъдим детайлите на бъдещия проект. Трети мост е необходим. Говорим за нов мост, за изцяло ново съоръжение. Било с изграждане с бюджетни средства от българска и румънска страна, било на база на концесия, ако бъде намерен инвеститор, обясни Николай Нанков.
 Министърът посочи, че според ангажиментите, които правителството има към обществото, и сроковете, с които работи, 2025 година АМ „Хемус“ трябва да бъде изцяло завършена с още 250 км от София до Варна.
По друга важна тема - какви ще бъдат ТОЛ-таксите и кой ще ги плаща, Нанков посочи основния критерий - автомобилите ще се таксуват според тонажа. Тези до 3.5 тона ще останат на режим винетки. Автобусите, като социална услуга, ще попадат в по-особена категория. Те ще бъдат на по-специален режим, електронна винетка. Основната тежест ще бъде поета от тировете. Възможно е те да започнат да се движат нощно време, защото в нощните часове ще бъдат по-ниски таксите за тях. Това ще облекчи трафика в пиковите часове на деня, посочи министърът.