След трагедията в Генуа с десетки загинали в резултат на срутване на виадукт безопасността на мостовете у нас отново е на дневен ред. В Русе в най-критично състояние е Дъговият мост по пътя за София, който е част от европейски коридор №9.
Такава е констатацията и на междуведомствената комисия, която провери мостовете преди около месец.                           
Проверката бе разпоредена от Върховна административна прокуратура и обхващаше мостовете, които са национални архитектурни паметници като моста на Колю Фичето при Бяла. Със заповед на областния управител Галин Григоров тя беше разширена и бяха проверени абсолютно всички мостове в областта. 
Констатирано бе, че всичките 50 мостови съоръжения от републиканската пътна мрежа на територията на Русенска област имат нужда от конкретни ремонтни дейности по тях. Но Дъговият мост се нуждае от спешен основен ремонт. Има дефектирали фуги, откъснати герберовидни метални елементи и липсващи анкерни болтове. И това са само малка част от проблемите по съоръжението, за което отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“.
Друг изключително сериозен проблем са тръбите на дъждоприемните отводнителни решетки, които са непосредствено под стоманобетонната плоча и при всеки дъжд повърхностните води се стичат по колоните, дъгите и напречните греди, които са носещите елементи на моста. Тези течове влошават още повече състоянието на конструкцията на моста, който е въведен в експлоатация преди близо 60 години. Оттогава досега значението му за пътната мрежа е нараснало неимоверно като част от общоевропейския транспортен коридор, по който преминава автомобилният трафик от Източна Европа през България към Турция, Гърция и страните от Близкия Изток. В последните години по моста преминават около 1539 автомобила средно на денонощие.
Според регионалния министър Николай Нанков Дунав мост при Русе е в добро експлоатационно състояние. Той не е включен в последното проучване на автомагистралите и първокласните пътища, а за състоянието му са отговорни две правителства - на България и на Румъния. Все пак Нанков съобщи, че предстои да се изследва и състоянието на Дунав мост при Русе.
В началото на идната седмица министърът трябва да представи на премиера Бойко Борисов финансов разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения в тежко експлоатационно състояние по магистралите и първокласните пътища. Тогава ще бъде готов и графикът за изпълнение на ремонтните дейности. Остава да видим дали Дъговият мост ще бъде включен в този списък.