Тази година ще има проект за основен ремонт на Дунав мост. Разпоредихме проектирането и дано колегите от Областно пътно управление се справят с възлагането и изготвянето на техническия проект, до два месеца ще има конкретни стойности и ще мога да кажа конкретни срокове. Дунав мост е проблем и е необходимо цялостно укрепване и на основите, и на панелите, както е от румънска страна. Това каза зам.-регионалният министър Николай Нанков, като посочи, че ще бъде необходимо да се обяви и процедура по закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, което ще отнеме около 3 месеца, ако няма обжалване. 
Що се отнася до разширението на пътя Русе-Силистра, с което ще се премахне тапата до Дунав мост, Нанков увери, че обектът трябва да е готов до месец. Изграждането на новия четирилентов път, което трябваше да приключи през ноември, се забави заради проблем с отводняването. 
Винаги съм казвал, че строежът на втори Дунав мост трябва да е при Русе. По действащия мост сега има около 5000 коли на ден и той отесня не само за тежкотоварни, но и за леки автомобили. Решението за изграждането на съоръжението зависи от волята на двете страни, като от българска страна воля има, каза още зам.-министърът.  
Нанков подчерта, че тази година приключва ремонтът на пътя Русе-Бяла, като русенци заслужават първокласен път. Отделно той ще е добра алтернатива, като започне строителството на магистралата между Русе и Велико Търново. В тази връзка зам.-министърът припомни, че има трета касационна жалба, която по думите му е недопустима. Тя е без правно основание, като дори в решението на ВАС е посочено, че съответно решението не подлежи на касационно обжалване. Шегуваме се, че ще покажем на билбордове снимките на жалбоподателите, защото за всички пътуващи по този път той е много тежък от гледна точка на пътна безопасност, натовареност, катастрофи, каза още той. За строителството на магистралата към момента няма да се търсят частни инвестиции, а ще има осигурено финансиране по линия на тол таксите. 
Зам.-министърът съобщи още, че с кмета Пламен Стоилов вчера е сключено споразумение за отводняването на бул. "Липник", за което общината ще получи финансиране от 650 000 лева. 
Нанков не пропусна да похвали и ВиК-Русе, тъй като дружеството е първото с подаден проект по линия на програма "Околна среда" за инвестиции от над 112 милиона.