Две китайски компании са готови да инвестират до 1,5 милиарда евро за строителството на магистралата между Русе и Велико Търново и тунела под Шипка, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Имаме възможност да изградим пътя Русе-Търново с бюджетни средства, да стартираме част от проекта или целия плюс тунела под Шипка, тъй като го разглеждаме като неразделна част от цялата инвестиция. Така имаме отворени и двете врати - с национални средства и по линия на публично-частното партньорство, обясни Нанков. Той допълни, че тази есен ще бъде решено кой от двата варианта ще бъде избран. Според него инфраструктурата в Северна България ще бъде приоритетно финансирана със средства от републиканския бюджет.
Що се отнася до строителството на трети мост над река Дунав, министърът посочи, че България има нужда от това съоръжение на базата на реалния трафик, както и това, че ще се изгражда пътят Русе-Велико Търново и ще се осъществява бърза връзка по коридор номер девет от Санкт Петербург, Хелзинки, Източна Европа, Молдова, Румъния, България за Близкия Изток. Северна България има нужда от повече мостове на река Дунав предвид данните за трафика, предстоящото изграждане на втори мост при Русе на Дунав и на магистралата Русе-Велико Търново, която трябва да се разглежда заедно с проекта за тунел под Шипка, допълни той. 
Регионалният министър подчерта, че преговорите с китайските инвеститори са в изключително напреднала фаза и две от компаниите са проявили голям интерес. Китайците говорят за инвестиция от няколкостотин милиона до милиард и половина евро, включително и тунела под Шипка, каза Нанков. Той припомни, че през септември се очаква произнасяне на ВАС по жалбата на ОВОС за пътя Русе-Търново и ако има решение в полза на Пътната агенция, ще стартира процедурата по отчуждение за автомагистралата.