Няколкостотин души се срещнаха в събота вечерта с магията на големия екран в палестинската ивица Газа. Тава стана за първи път от повече от 30 години насам. В тази вечер отново отвори кино "Самер".

Киното, построено през 1944 г. и затворено през 60-те години на XX век, направи специална прожекция на филм за палестинци в израелски затвори.

Около 300 души . мъже и жени – присъстваха на тази прожекция.

"Имаме нужда да живеем като човешки същества, с киносалони, обществени пространства, паркове", каза един от зрителите Джавдат Абу Рамадан.

В момента няма нито едно кино в палестинския анклав, който е в ръцете на ислямисткото движение на Хамас и в продължение на 10 години е под блокада от Израел.

Единствената прожекция от събота е "символична" за по-широките усилия за "съживяване на идеята за киното в Газа", каза един от организаторите Гада Салми.

Другите кина в ивицата Газа са затворени през 80-те години, особено по време на първата Интифада (палестинското въстание).

Ислямистите също бяха заподозрени, че са запалили едно от кината през 1987 г.

Другите кина след това ги бе страх да пускат филми", каза Салми.

По ирония на съдбата, според френския историк Жан-Пиер Филиу, клонът на „Мюсюлмански братя” в Газа, от който произхожда от Хамас, проведе първата си конференция в киното Самер през 1946 г.

Филмът, показан в събота вечер - "Десет години"- разказва историята на палестинските затворници в Израел.

Прожекцията беше одобрена от Хамас.

"Не мисля, че има проблем с Хамас да отворим кино, защото е художествено място", казва Нермин Зиара, който играе във филма.

"Ние като палестинци се нуждаем от голямо пространство за изкуство", каза тя пред АФП.

През май в пристанището на град Газа се проведе рядък филмов фестивал, който се занимава с въпроси, свързани с правата на човека.

Ивицата Газа, която води три войни с Израел между 2008 и 2014 г. и където най-малко две трети от населението е зависимо от международната помощ, е изправена пред сериозна хуманитарна и икономическа криза.