Иновативна, интересна и полезна социална инициатива се развива в Русе от 24 януари, а целта е да се подпомогнат хората, които са попаднали или са поставени в социална изолация, да се върнат в обществото. Това е първото заведение с подсказващо целта име „Терапи кафе аперитив“, а всеки, който има нужда от подкрепа, може да го намери на улица „Ниш“ 40 (зад Пантеона, срещу тенис кортовете в Парка на възрожденците).
Идеята за социалния клуб е на 37-годишния групов терапевт Пламен Петков, който всеки делничен ден от 18:30 часа провежда занимания с различни групи за подкрепа и взаимопомощ. Самият той от седем години работи в Центъра за психично здраве в Русе, преди това две години е бил в детско-юношеския център и на много места в социалната сфера. 
Идеята за социалното кафе се ражда още преди две години и е по инициатива на пациенти в Психодиспансера и на родители на деца със специални потребности. Всеки делничен ден се срещам с различните групи, като формалната част е два часа, а след това някои от хората остават и си контактуват в заведението, казва Петков. 
Една от групите е за родители на деца със специални потребности, тъй като съществуват различни социални услуги, в които предимно се работи с децата, но не и с родителите, обяснява терапевтът. В друга група се включват хора със здравословни проблеми. По-малък в момента е интересът към групата за родители, които срещат трудности при отглеждането и възпитаването на децата. Трудно успява да се събере и групата на хората със зависимости от различен характер, като поради естеството на проблема с тях се работи често и индивидуално. Тази група има подкрепата и на шефа на отделението за лечение на зависимости д-р Станислав Иванов. Същестува и клуб по знание, който подтиква хората да се събират в общност и да коментират и обменят интересите си в областта на науката. Към този клуб интересът все още е променлив.
Около 70 човека се включват в заниманията в различните групи, а идеята е дейността да се разшири. 
Целта груповите занимания да се провеждат в кафе-аперитив е хората с проблеми да са част от обществото. В Русе има социални услуги, но потребителите не са в контакт с гражданите. Тук в кафето могат да седнат и външни лица, които да подкрепят хората в нужда. Другата причина е, че с приходите от консумация заведението ще може да се издържа, казва Петков.
Различното в социалното кафе е, че то има амбиция да е самоиздържаща се социална инициатива. Към момента минимумът, който е необходим, е 500 лева на месец за наем на заведението, ток, вода. На този етап парите се осигуряват от лични средства на груповия терапевт и от дребни дарения на хората, с които работи. 
Услугите са безплатни. Врекъл съм се на тази кауза и идеята е да се помогне на тези, които имат нужда, а не да им вземаме парите. Изцяло работим на доброволен принцип, но много качествено, като имаме подкрепата и на други доктори, обяснява груповият терапевт. 
В социалното кафе предстои да стартира и нова антистрес група за хора с активен начин на живот, като идеята е превенция. В момента има 3-4 желаещи, но е необходимо да се съберат поне 7-8 души. 
Петков не е черпил модел за интересната и полезна социална инициатива от България. Той споделя, че такива инициативи се реализират успешно в Холандия, Великобритания и Германия и също са самоиздържащи се. Целта е да се подтикнат хората, които имат проблем, да потърсят помощ, тъй като от страх, срам или притеснение те не търсят решение. Те трябва да преодолеят задръжките си и да дойдат на ул. „Ниш“ 40 да пият по кафе и да се запознаят с инициативата, казва Пламен Петков.
Представителите на бизнеса, които искат да подпомогнат развитието на иновативната социална инициатива, могат да го направят с дарения.