Първата стъпка за минималната пенсия ще бъде 180 лв. до 2017 г., след което в края на годината 200 лв. Това заяви пред журналисти Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Цветанов изброи най-важните акценти в управленската програма.

Той посочи, че няма промяна относно евроатлантическата ориентация на страната. „В програмата е записан силен ЕС, сериозно представяне на председателството, на което България ще бъде водеща, за да може да защитим интересите на българските граждани, които живеят и учат във Великобритания, така и по основните приоритети, заложени в председателството“, каза Цветанов.

В темата социална политика се обвързва помощта с трудовите активни хора със заетост, а не само да се получава социална помощ. „Помощта, която ще се дава на социално слабите, ще бъде обвързана с това децата им да посещават детска градина и училища, за да има икономически растеж с тези хора, които след време ще бъдат активни“, обясни Цветанов.

По темата сигурност и обществен ред - полицейско присъствие във всяко населено място. Ще има и Закон за частната охранителна дейност. „Изцяло нова наказателна политика, нов Наказателен кодекс. Тримесечни отчети на председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Важно било да може да се намали и административната тежест върху средния и малкия бизнес. „Всичко свързано с увеличаването на брутния вътрешен продукт, достигайки в края на управленския мандат през 2021 г., 120 млрд. лв., което ще позволи да имаме средна работна заплата 1500 лв. и 650 лв. минимална работна заплата“, подчерта Цветанов.

„За пенсиите - първата стъпка за минималната пенсия ще бъде 180 лв. до 2017 г., след което в края на годината 200 лв. Тук говорим за разходи, които бюджетът ще направи от 2018 г., когато вече ще има пълна финансова календарна година-около 294 млн. лв. Много важна е стъпката за това, което правим за фалшивите ТЕЛК-ове. Ще се направи ревизия и ще може с тази стъпка, в момента държавата плаща около 1,7 млрд. лв. Ако действително има ефективност в това, което сме предвидили като мерки, ще могат тези средства да отиват за индексиране на пенсиите, когато се съберат съответните финансови ресурси. Говорим някъде около порядъка на 400-500 млн. лв., които се нужните средства, за да може да има индексацията. С прехвърлянето на ТЕЛК-овете към НОИ ще може да се осъществи по-добрият контрол, за да може да има тази ефективност, която се очаква от тази мярка, която е предвидена“, посочи още Цветанов.