Германски съд спря експулсирането на 19-годишен кюрд в България заради нечовешките условия, при която биват държани бежанците. Съдът в Хановер уважи молбата му и го остави в Германия.

С тази присъда експулсирането на бежанци обратно в България на този етап спира да се изпълнява. Присъдата не може да се обжалва и не е ограничена във времето. Тя може да се преразгледа, едва след като българската държава направи сериозни промени и гарантира хуманното отношение към бежанци, обяви говорител на съда в петък.
Аргументите за произнасянето й са много. Един от тях е, че експулсираните нямат гаранция за намиране на жилище и са застрашени от това да останат да живеят на улицата.

В случая с 19-годишния кюрд фамилията му е получила бежански статут в България, но е продължила към Германия. Германските власти първоначално е трябвало да го върнат обратно, но съдът прекрати това.

Решението е мотивирано с лошите условия за търсещите убежище, които предлага най-младата държава-член на Европейския съюз, и заплахите, които пред които са изправени бежанците.

Българската държава не може да аргументира нечовешко и застрашаващо съществуването отношение към бежанци ,получили гаранция за защита, като посочва, че собствените й граждани имат трудности в оцеляването, постанови още съдът. Бежанците и местните граждани не са поставени в равни условия, тъй като чужденците не разполагат дори със социални, роднински или съседски контакти, които да облекчат по някакъв начин съществуването им, се казва още в присъдата. Тъй като те са оставени сами на себе си ,без държавна подкрепа, има сериозен риск за живота и здравето им.

Мярката е неоспорима и ще остане в сила за неопределено време, докато ситуацията в България не се промени из основи, подчерта говорител на Административния съд.

Кандидатстващите за закрила в България са изправени пред липса на подслон, достъп до пазара на труда и социално-осигурителните обезщетения, подчертават от съда.