Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев е на мнение за случващото се в Украйна, че президентът Виктор Янукович е минал една червена линия и повече няма място в политиката.

Затова освен изборите за парламент трябва да има избори и за президент. Разделянето на страната вече е в ход. Дори и олигарсите, които бяха за това правителство, вече се разграничават. Предстои да си види дали ще има развой на събтията в посока на гражданска война. Но войната не е тази, която виждаме по телевизията. Върви едно противоборство зад кадър. Европейският съюз до този момент, като че ли твърде срамежливо подкрепяше опозицията. С тези хора, които загинаха, украинците заслужиха правото да бъдат поканени за пълноправно членство в ЕС. Западът едва сега се събужда за онова, което отказваше да забележи, че в този район се възражда противоборството и Русия се идентифицира като противостояща на Запада.

На въпрос дали е възможна военна руска интервенция в Крим Василев отговори:

Всичко е възможно, но е малко вероятно. Но Украйна не е Грузия, тя е голяма държава и прекрояване на граници е с геополитически последствия, които Русия не може да издържи.

Богдана Костюк, журналист от радио "Свобода", коментира, че времената за Украйна са тежки, но оптимистични:

Пред нашите очи се формира украинската политическа нация, която включва различни националности от всички граждани на Украйна. Имаме информация, че ранените са повече от 500 души. Може би наистина има повече, не всички са в болниците. Няколко храма приемат ранени. Те имат по-добро оборудване от държавните болници. Киевчани идват там да помагат с лекарства и храна. Те искат да вземат вкъщи лекоранени хора, защото всички се страхуват, че може да дойде милицията и да арестува ранените. Атаките продължават. Дойдоха нови хора, пристигат автобуси с активисти от други градове. Президентът и неговият отбор говорят, говорят, а нищо не правят. Затова хората не искат такива политици повече.

Що се отнася за евентуалното разделение на Украйна, Костюк обясни, че това може да стане причина за унищожаването на Украйна:

Чува се, че Крим ще поиска военна и друга помощ от Русия. Да, страхуваме се от намеса на Русия.

Интервютата с Илиян Василев и Богдана Костюк може да чуете в звуковите файлове.