До 15 ноември 2012 г. млади журналисти и блогъри, отразяващи европейската тематика, могат да изпращат своите материали за участие в конкурса на Информационното бюро на Европейския парламент в София. Темата на конкурса, „Време за промяна в ЕС“, е свързана с промените, които кризата наложи както в икономическото развитие, така и в социалните и политически модели в ЕС. Наградата е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург или Брюксел.
Наградата ще се връчи за първи път тази година, като ще бъдат отличени млади журналисти в две категории: медии — печатни и онлайн издания, радио и телевизия, както и за „гражданска“ журналистика — материали, публикувани в блогове.
Наградата се организира в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти в България и с подкрепата на Съюза на българските журналисти и Фондация „Медийна демокрация“. Срокът за изпращане на материалите е до 15 ноември включително, като наградата ще бъде присъдена в края на 2012 г. Материалите трябва да са публикувани в периода 30 септември 2011 г. — 15 ноември 2012 г.

Темата за 2012 г.: Време за промяна в ЕС
Кризата в ЕС сблъска две различни визии за икономическото бъдеще на Европа — дали то да се основава на консервативни разходи на принципа „харча, колкото произвеждам“, или на насърчаване на потреблението, заетостта и бизнеса като ключови фактори за растеж. И докато в началото ЕС реагира на кризата с ограничения, то през последната година ясно се вижда стремеж към един по-социален модел. Но това ли е единствената промяна, която виждаме в Европа? Проблемите събудиха и промени в социалните, политическите и гражданските нагласи, поставящи под съмнение, или обратното — легитимиращи основни европейски ценности, каквито са солидарността, многообразието и толерантността. Затова, в тази насока ще бъдат отличени журналистически материали, отразяващи обективно и интересно текущите процеси от общоевропейско значение, независимо дали засягат икономически, финансови, социални, политически или културни въпроси.
Повече информация е публикувана на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП в България. Всички конкурсни материали трябва да бъдат изпратени по електронна поща ([email protected]), с препоръчана поща или доставени на място, на адреса на Информационното бюро на Европейския парламент в България (София 1000, ул. Московска 9).