„Сърбия гласува против резолюцията за Крим в ООН и това в един момент може да се върне като бумеранг върху нея и усилията й да задържи Косово”, е заявил пред сръбския в-к „Блиц” украинският посланик в Белград Олександър Александрович. Гласуването е било във вторник, като резолюцията е предвиждала изпращането на международни наблюдатели, които да следят за състоянието на човешките права на Крим. Тя е била подкрепена от 70 държави, сред които САЩ и повечето европейски страни, докато против са били 28 страни, водени от Русия, Беларус и др.

„От март 2014, когато Русия анексира Крим, във всички международни организации Сърбия винаги заемаше неутрална позиция – или не участваше в гласуването или се въздържаше. Сега за пръв път открито гласува против Украйна”, казва посланикът. Той е поискал обяснение от правителството за промяната на позицията му, но не го е получил. „Сигурен съм, че това е резултат на силен натиск от Русия”, смята той и припомня за интервю на Путин пред „Блумбърг”, в което той е казал, че Кремъл е готов да прекрати поддръжката на Сърбия по косовския въпрос, ако в отговор Западът признае, че Крим е руски.

„Съжалявам, че правителството на Сърбия реши да гласува против Украйна и да постави под въпрос нашият суверенитет и териториална цялост. Ние обаче никога не сме спирали да поддържаме Сърбия по въпроса за Косово нито пък сме признавали независимостта му. Неотдавна отказахме да играем футбол и баскетбол против Косово на наша територия, защото не искаме да приемаме техните паспорти. Нищо не сме правили против интересите на Сърбия и искрено съм изненадан. Искам хората от Сърбия да знаят, че тяхното правителство работи против Украйна”.

„Има един английски израз „Да стреляш в крака си”. Смятам, че Сърбия направи точно това с нейното гласуване, защото в бъдеще това може да се върне като бумеранг, когато дойде дневния ред да се гласува за Косово. Не разбирам защо го правите”, подчертава посланикът. Според него опитите на Сърбия да лавира между Русия и Запада също са опасни. „Идват избори за президент и вие ще бъдете обект на натиск от всички страни. Това е трагедията на неутралната политика. Украйна се опита да води подобна политика от 2014-а година и това ни доведе до тук. По времето на Тито СССР и Западът се бяха споразумели да не закачат Югославия, но днес подобни договорки не съществуват. Големите могат да ви разкъсат на парчета. Ще ви бъде много по-лесно да изберете страна да искате тя да ви защитава от другите, вместо да пилеете време и ресурси и да се борите по всички направления”.