Близо 1 млрд. лева са изпратили от началото на годината българите зад граница на свои близки в страната, показват данните на БНБ. Според икономисти, ефектът от парите на гурбетчиите е съизмерим с парите от еврофондовете. Сънародниците ни, печелещи в други държави, допринасят за благосъстоянието ни повече от всеки друг чуждестранен инвеститор. За сравнение - най-големите външни инвестиции в страната за януари-юли идват от Холандия и са в размер на 199,1 млн. евро.
Най-много, близо 200 млн. лева, са изпратили у нас българите от САЩ. Испания и Гърция са също от страните, откъдето идват най-много пари, съответно 174 млн. лв. и 68 млн. лв. Българите, живеещи във Великобритания, са изпратили в страната 65 млн. лв., следвани от Италия - 59 млн. лв., и Германия - 56 млн. лв.
Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави като Испания и Гърция, масово ще върнат българи у нас, не се оправдаха и парите продължават да нарастват, отчитат икономисти. Не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата. Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните, от които се изпращат най-много средства в България.
Емигриралите българи през миналата година са близо 30 000 души, като повечето от тях са млади и трудоспособни хора. 17,5% от тях са на възраст под 20 години. От чужбина в България през 2015 г. са се установили 25 223 души, като 50% от тях са от Турция, Сирия и Русия.