Новият директор на общинското предприятие „Управление на общински имоти“ Иван Гецов е подложен на системен психически тормоз. Причината е, че е започнал да вади от общинските квартири наематели, които нямат право да ги обитават. Това съобщи вчера зам.-кметът по икономика и собственост Златомира Стефанова.
Обикновено хора в нужда биват настанявани в общинско жилище за срок от 5 години, като нерядко след това договорът се удължава. Но имаме хора, които остават по повече от 20-30, дори 40 години. И започват да вярват, че това жилище е тяхно, някои си го предават по наследство. Сега идват при мен и заявяват: Ние сме направили ремонт за 20-30 хиляди лева, теглили сме кредит, а сега вие ни гоните! Иска ми се да им кажа: Защо с кредит не си купите дом, за да си решите проблема и да освободите общинското жилище?!, обясни проблема Стефанова. А кметът Пенчо Милков я допълни: Там живеят хора, които плащат минимален наем, някои работят в чужбина, запазвайки при това общинския дом, други пък живеят десетилетия наред в отдавна отписани от регистрите сгради.
Гецов започнал постепенно да разчиства тези „авгиеви обори“, 24 души вече са освободили неправомерно заемани жилища. А това предизвикало недоволството и агресията на хора, които отказват да напуснат. 
Гецов е много корав мъж, той е човек от органите на сигурността и реда и затова го избрахме за тази позиция. Но ето, че когато започна да си върши работата, хора, които години наред пребивават в общинските жилища, без да имат правото на това, започнаха да му оказват натиск. Натиск върху мои служители е недопустим, затова сме сигнализирали прокуратурата, заяви Милков. 
Той посочи, че общината разполага с около 1600 жилища. След като специализираната комисия по настаняването одобрила 450 души да влязат в общински жилища, се оказало, че свободните места са едва 200. 
Ситуацията наистина е сложна, каза Златомира Стефанова. Напоследък има много разводи на млади семейства, много самотни майки остават на улицата и няма къде да отглеждат децата си - Общината иска да им помогне и да им предостави дом, отново временно, разбира се, допълни Стефанова. Тя увери, че се работи по промяна на общинската наредба за настаняване, за да стане ясно на всички наематели, че общинското жилище е временен вариант за покрив над главата, а не дом завинаги.