Заради пандемията с Ковид-19 обратно в Русе са се завърнали над 3 хиляди гурбетчии, което рязко е увеличило трудоспособното население в областта. Това показва направено през ноември национално изследванe, проведено онлайн с подкрепата на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) - София и фондация „Конрад Аденауер“. Огромната част от тях са пристигнали по родните места през април и май, но голямото завръщане е продължило и през лятото.    

Изследването съпоставя данните от граничните пунктове и броя на карантинираните по населените места. От тях излиза, че само за април и май през Дунав мост у нас са се прибрали над 22 хил. български граждани, от които почти 3 хил. (2966) са останали в Русе. Тъй като в тази бройка не влизат завърналите се през март, а и през летните месеци, действителното им число е вероятно доста над 3 хиляди. С тях трудоспособното население в областта рязко нараства и изведнъж достига 96 хил. души. Този факт потвърждават русенски фирми, които продължават да набират персонал и в тия трудни за бизнес времена - броят на кандидатите, които доскоро са работили в чужбина рязко нараства от пролетта насам. 
36% от завръщащите се гурбетчии идват от Великобритания, всеки пети е от Германия, следват Испания, Австрия и Франция. Според проведените анкети една трета от дошлите са загубили работата си в чужбина, но повече от тях са водени от желание да бъдат с близките си. Две трети планират да заминат отново за чужбина, щом кризата отмине, и само 10,4% смятат да си останат в родината.