56-годишният Ферад Мюмюн от село Млечино, Ардинска община, Кърджалийска област, с един удар занити колегите си риболовци, повечето от които само разтягат локуми - на кукичката му се хвана 25-килограмова бяла риба. Нещо като малък екшън от рода на “Старецът и морето” на Хемингуей. Слуката си Ферад осъществява в язовир “Кърджали”, в местността “Читака”. 

Повече от 10 минути ми трябваха, за да извадя екземпляра с дължина близо метър на брега. Имам моторна лодка и през ден диря късмета си в огромния изкуствен водоем. Този ден се случи нещо необичайно - започнах да влача воблери, а в един момент забелязах, че въдицата ми се огъва. Веднага започнах да я дърпам. Усетих, че рибата беше много тежка, но 10-минутната борба си струваше. Едното от аверчетата имаше фотоапарат и така документирах постижението си, за да не смятат някои, че и аз съм търчи-лъжи. Няма да кажа точното място на улова - хората сега станаха много завистливи. Пак там ще хвърлям въдица, запален риболовец съм от две петилетки, а това е най-големият ми улов досега. Дано да имам късмет и занапред, разказва Ферад.

На кулинарите е добре известно, че месото на бялата риба е най-вкусно, че е превъзходно мезе за най-различни ичкии. Късметлията е решил с най-добрите си приятели да спретне “скромен” банкет от 10-15-ина души, да отворят широко гърло и да поемат достатъчно количество “Йени ракъ”, турска ракия с вкус на анасон. Да им е сладко!