С приемането на бюджета на община Ветово за 2016 година в края на юли общинският съвет е нарушил законоустановени правила и принципи и решението трябва да бъде върнато за ново обсъждане, става ясно от заповед на областния управител Стефко Бурджиев. В нея мотивирано са посочени всички недостатъци, с които се нарушават съответните закони и наредби. Сред тях се откроява това, че проектбюджетът е внесен за разглеждане по предложение на председателя на общинския съвет, а не от кмета, с което е нарушена процедурата. Нарушения има и в определените срокове за внасяне на предложения, както и при спазването на реда на гласуването им. Има и липсващи данни, несъответствия в разчетите, като в тази връзка Бурджиев е отчел, че за бъде издържано законово решението, би могло то да се отмени, като своевременно кметът трябва да изготви проект на бюджет за 2016 и да го внесе в общинския съвет. 
Бях на среща с областния управител Стефко Бурджиев, за да изясним какви точно са исканията им, защото това решение е тенденциозно към общинския съвет във Ветово и аз го доказах с факти по всички мотиви. Неговите аргументи са оборими от моя страна, защото имам доказателства, коментира за „Утро“ председателят на общинския съвет в градчето д-р Мехмед Мехмед. Той посочи, че с Бурджиев са обсъдили как да се действа оттук нататък, като най-малкото е да има комуникация между общинския съвет и областния управител. 
Аз не внасям бюджета, а предлагам да се разгледа като точка от дневния ред на заседанието. С решението си областният управител ме лишава от правото да правя предложения. Общинският съвет е орган, който трябва да контролира кмета, а в момента ни се пречи, каза още Мехмед. Той бе категоричен, че общинският съвет няма да си промени решението и няма причина да го отменя.
Имаме писмо от март от областния управител и от финансовия министър, че трябва да приемем бюджета. От втори юни отново имаме писмо от финансовия министър, с което кметът Георгиев е запознат. Проектобюджетът е внесен през януари, но тогава го отложихме за следващо заседание, като имаше четири пункта, които кметът трябваше да представи. 6 месеца той не изпълни указанията, което означава, че него го устройва да работи без бюджет и да харчи средства без контрол, посочи още председателят на общинския съвет във Ветово. 
Съгласен съм с всички мотиви на областния управител и го приветствам за смелостта, пък бе коментарът на кмета Георги Георгиев. Той подчерта, че с приемането на това решение общинският съвет няма за цел да реши финансовите проблеми на общината, а просто съветниците да си получават възнагражденията. Това е цялата трагедия. Не е лошо техните лидери да погледнат по-сериозно какво се случва в общината, защото по този начин наказват и своите гласоподаватели, апелира кметът.
Както „Утро“ писа, в края на юли общинските съветници във Ветово скоростно приеха бюджета на общината за 2016 г., след като почти две години администрацията работи без утвърдена финансова рамка. Причината се оказа една промяна от юни в Закона за местното самоуправление и местната администрация, според която ако общината няма приет бюджет, председателят на общинския съвет и общинските съветници не получават възнаграждения. Д-р Мехмед и съветниците от ДПС и ГЕРБ категорично отричат това да е бил мотивът им, но съмненията все пак остават. А случката за пореден път наля масло в огъня между тях и кмета Георги Георгиев.