Стефко Бурджиев запази поста след вчерашната масирана смяна на областни управители, при която начело на 22 администрации в страната застанаха нови хора. Така шефът на държавната администрация в Русе има в професионалната си биография уникално постижение - управление по време на трима премиери и пет правителства.
Първото назначение на Бурджиев на поста бе на 9 януари 2011 година, когато кабинетът на каращия първия си премиерски мандат Бойко Борисов го определи за приемник на избрания за кмет Пламен Стоилов. Бурджиев остана на поста повече от месец след идването на власт на Пламен Орешарски /от 29 май до 3 юли/ през 2013 година, а след падането му се върна в кабинета си на 26 ноември 2014 година с решение на водения за втори път от Бойко Борисов Министерски съвет. 
Русенският областен управител запази поста по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, когато 22 негови колеги бяха отнесени от направляваната от президентството нова политическа вълна, а сега остава в кабинета си и при третото правителство на Бойко Борисов. 
За смяната на Бурджиев се заговори веднага след изборите, когато се очакваше, че областта ще бъде дадена на Обединените патриоти с оглед отличното представяне на Красимир Каракачанов на президентския вот в Русе. За фаворит за поста бе посочен областният координатор на ВМРО Галин Григоров, а като евентуален план Б - доскорошният депутат от ГЕРБ Свилен Иванов. Третият вариант бе Стефко Бурджиев да продължи да ръководи държавната власт в региона заради доказаните му управленски и лични качества. Все още и трите варианта са възможни, но като че ли третият от тях набира все повече шансове да се превърне в първи.