Д-р Биляна Цветанова е завършила Медицинския университет в Пловдив през 1999 година. След това 10 години е работила в Спешно отделение към Многопрофилната болница в Русе. Придобива специалност Вътрешни болести и през 2010 година започва работа в Кръводарителния център към болницата. Миналата година взема и специалност Трансфузионна хематология, а от юни тази година е назначена за началник на отделението по трансфузионна хематология /ОТХ/.


- Д-р Цветанова, как стои въпросът с кръводаряването в Русе?
- Хората в Русе като цяло нямат навик да даряват кръв и го правят единствено когато се наложи техни близки или приятели да бъдат оперирани. Това понякога затормозява работата на кръводарителния център в кризисни и бедствени ситуации, катастрофи, производствени инциденти. Тогава нуждите от кръв стават големи и отделението по трансфузионна хематология трудно ги покрива, защото ние снабдяваме с кръв и кръвни продукти всички хирургии, които работят на територията на Русенска област, включително и болницата в Бяла. Разбира се, екипът в отделението съумява да откликне на всички нужди за кръв, но това става с цената на много усилия. 
От време на време ходим на кръводарителни акции във фирми в града, но те са успешни единствено в Русенския университет и някои производствени дружества. Затова екипът в отделението посреща с отворени обятия всеки доброволец на възраст от 18 до 60 години, който иска да дари кръв и е клинично здрав.
- Какво получава насреща човек, решил да дари кръв?
- За съжаление, държавата по никакъв начин не стимулира материално доброволното кръводаряване. Доброволците получават от отделението купон на стойност 8 лева за хранителни продукти, които може да закупи от магазина до ДКЦ 1. Тези пари са много малко, с тях не може да се купи почти нищо и за последните 16 години не са променяни. Това пък не стимулира по никакъв начин кръводарителите.
- Има ли някакви разговори за повишаване на финансовото стимулиране?
- Не. На този етап кръвта е безплатна. Болниците не плащат за нея, а ние плащаме за обработката й в Плевен и тогава я предаваме в операционните зали при нужда.
- Когато оперират близък на някой русенец, в отделението искат кръв от същата група. Това редно ли е?
- Не винаги е така. Когато в отделението липсва кръв от същата група, а са необходими поне два сака с кръв /800 мл, б.а./ ние изискваме поне единият да е от тази кръвна група. Това се отнася за всички кръвни групи. 
- А когато кръвната група е с отрицателен резус фактор, който е много рядък, откъде близките на пациента да намерят донор?
- По отношение на редките кръвни групи с отрицателен резус фактор в отделението винаги има по малко запаси. Ние обаче няма откъде да набавим необходимите сакове с кръв от тези групи и затова караме пациентите да търсят хора със същата рядка кръвна група. Когато близките не могат да намерят такива донори, ние правим размени с Регионалното отделение по трансфузионна хематология в Плевен, към което сме, но това не винаги става, защото и там липсват сакове с редки кръвни групи. Накрая близките на оперирани пациенти опират до мафията за кръв на черно в Русе.
- А тя, както е известно, се вихри тук от години. Какво прави екипът в отделението за борба с черната борса за кръв?
- За съжаление, черноборсаджиите за търговия с кръв са завзели двора на болницата. Те започват да предлагат кръв срещу съответни суми на всички, които излизат от сградата, и дори често попадат както на мен, така и на хора от екипа в отделението. Близки на оперирани русенци, които са в безизходица да намерят исканата им кръв и се вържат на офертите им, плащат дори и по 200 лева за сак от рядка кръвна група, който е с вместимост 400 мл. Когато сделката е сключена и е взето капаро, тези посредници викат по телефона донорите и те дават кръв в отделението. След това близките плащат остатъка от сумата. 
Това се едни и същи хора и когато ги видим, ние викаме полиция, но униформените им правят забележки и ги изтласкват от двора на болницата. Щом патрулката си тръгне обаче, черноборсаджиите се връщат и продължават да рекетират пациентите.  
- Какви хора не могат да даряват кръв?
- Това са пациенти с хронични заболявания, които пият лекарства. Към тях спадат хипертоници, хора с диабет, проблеми с бъбреците, ендокринни или неврологични заболявания и други. За съжаление, много от тях смятат, че високото кръвно налягане не е болест и идват да дадат кръв. Лекарствата за сваляне на кръвното обаче увреждат приемателите на кръв, особено бебета и малките деца. Затова ние даваме на всеки донор да подпише декларация и разчитаме на неговото съзнание да декларира истината, което обаче не винаги става. Точно чрез тази информационна система тези пациенти ще бъдат отхвърлени да дадат кръв и това ще улесни работата ни.
- През второто полугодие на тази година трябваше да заработи Информационна система за кръводаряване. Какво ще представлява тя?
- Информационната система за кръводаряване ще заработи през следващата седмица. Това е национален регистър между отделенията по трансфузионна хематология, в който ние ще можем по всяко време да видим дали определен донор не е дал кръв предния месец в друг регионален център, което е забранено, защото кръводаряване може да се прави минимум след два-три месеца от първото вземане на кръв. Ще се види още дали той не е носител на хепатит В или С, което досега не бе възможно да се провери в работата на другите центрове за кръв. Така някои кръводарители успяваха да ни излъжат и ние установявахме, че кръвта е негодна едва при проверката й в Плевен.
- Какво ще кажете на русенците, които искат да дарят кръв?
- На първо място, че всяко кръводаряване може да спаси човешки живот. Освен това кръводаряването действа стимулиращо за производството на нови клетки в човешкия организъм, които са свежи и с по-добри функции за имунната система. 
Желаещите могат да дойдат в отделението всеки работен ден от 7.30 до 12 часа и да дадат кръв. Разбира се, преди това те не трябва да са приемали храна или да са пили кафе и чай.