През последните седмици доларът демонстрира неочаквано снижение, което подбуди въпроси какво го предизвика. Мнозина считат, че мирише на заговор.Носят се слухове, че в края на февруари световните политици сключили секретна сделка по време на срещата на страните от G-20 в Шанхай. То целяло относително отслабване на долара, за да се успокоят финансовите пазари.

Макар че в Шанхай не са обявени подобни решения, това не спря слуховете, че е обсъждан план, чието действие се проявява сега с 3-процентно падане на долара. Това моментално се отрази на развиващите се финансови и стокови пазари.

Експертите твърдят, че силният долар може да се отрази негативно на световната икономика. Миналата година индексът на долара скочи с 10%, през декември той достигна своя пик за 10 г. на фона на очакванията, че американската ФРС ще започне повишаване на лихвите.

Този скок през 2015 г. оказа вълнов ефект върху финансовите пазари и в частност на американските износители. Пострадаха цените на нефта.

През изминалата седмица от ФРС намекнаха, че планират сериозно да забавят темповете за повишаване на лихвите през годината. Това предизвика вълна от разпродажби на долара, като експерти по пазарите го взеха за „шанхайско споразумение”.

Икономическият експерт на PIMCO Йоахим Фелс заявил за Bloomberg, че лидерите на централните банки по-скоро са координирали действията си, за да предотвратят покачването на долара.