Организацията на движение в 20-метров участък от Дунав мост при Русе ще бъде променена днес за извършването на аварийни ремонтни дейности на съоръжението. Това съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Ще бъде запълнена дупката, която зейна по празниците и от острите й ръбове пострадаха 7 автомобила. Няма да има пълно спиране на трафика, но от 8 до 20 часа в участъка, където ще се извършва ремонтът, всички автомобили ще преминават двупосочно поетапно по едната лента за движение. Трафикът ще се регулира от сигналисти.
Предвижда се и основен ремонт на Дунав мост на стойност 44 877 228,68 лева с ДДС, избран е и изпълнител, посочват още от АПИ. От построяването на съоръжението досега такъв не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Изработеният технически проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка. 
Румънската гранична полиция е проверила над 1,4 милиона души в периода на почивните дни за 1 май и Великден, съобщи говорителката на Министерството на вътрешните работи Моника Дажбог, предаде агенция Аджерпрес. Граничният пункт при Гюргево и Русе е бил най-натовареният на румънско-българската граница по време на почивните дни около 1 май и Великден, посочва Аджерпрес. 
В периода 30 април-7 май през този граничен пункт от Румъния са излезли около 25 000 автомобила и 81 000 души и са влезли 38 000 автомобила и 116 000 души, съобщи днес говорителката на Териториалния инспекторат на гранична полиция Гюргево Ралука Стан.
В понеделник на граничният пункт Гюргево е регистриран най-натовареният трафик на вход за целия период на празниците, информира румънската гранична полиция. Тогава в северната ни съседка са влезли близо 65 000 души с 19 000 транспортни средства. Заради потока от прибиращи се след празниците от българското Черноморие и от Гърция румънци движението около Дунав мост беше силно затруднено, а в понеделник следобед Русе беше наводнен от автомобили с румънски номера.