Две кметства в Русенска област да сключат споразумения за сътрудничество с партньори от Молдова, съобщи председателят на фондация „Бъдеще 2008“ Ивайло Ангелов. Той е приел като лична кауза побратимяването на общини от нашата страна със селища, в които има български общности и от началото на 2023 г. е съдействал за 12 такива побратимявания.
Малко преди 24 май ще бъде сключено споразумение между община Бяла и кметство Валя Пержей, Тараклийски район, Молдова, уточни Ангелов. По думите му след това ще бъде подписано и партньорство между село Николово, община Русе, и комуна Горна Албота, Тараклийски район.
При реализирането на контактите целта е партньорствата да се реализират между населени места със сходен брой население и образователни институции, обясни Ангелов. По думите му неговата цел е да се обръща внимание на по-малките общини у нас, които по-този начин имат възможност да разширят дейността си и да обогатят културния си календар.
Акцент в договорите за партньорствата е културният обмен, тъй като в Молдова има много селища с български общности, които се стремят да съхранят традициите си, коментира още Ангелов. По думите му от голямо значение са и възможностите в сферата на образованието. В това отношение може да се реализира обмен на методики на обучение, както и на ученици и учители по програмата „Еразъм“. Спортът също дава големи възможности за контакти и гостувания. Ангелов уточни още, че тъй като Молдова е крайдунавска държава, общините в нея могат да участват като партньори в проекти по Дунавската стратегия, както и по други европейски финансови инструменти.