Гръцки неправителствени организации са насочвали 1000-та бежанци, които днес се опитаха да пробият македоно-гръцката граница при село Моин край Гевгелия.

Това съобщиха гръцки източници, на които се позовават македонски медии. По-рано бе съобщено, че 700-800 от тази група имигранти са успели на нахлуят в Македония точно в същия район.

Според източниците активисти на гръцките неправителствени организации са ги насочили към този регион. Източниците разкриха още, че за тази група бежанци не е била извършена проверка и регистрация.

Между другото трима души са загинали при инцидента с нахлулите мигранти, като сред жертвите е и бременна афганистанка.

Македонската армия и полиция са реагирали и в момента търсят начин да върнат новодошлите обратно в Гърция. Те се опитват също да блокират основните точки, от които влизат мигрантите.

Няколко репортери на международните агенции по-рано съобщиха, че хиляди мигранти са напуснали лагера от гръцката страна на границата при село Идомени и търсят начин да влязат в Македония.

Сред срещата на върха ЕС-Турция на 7-8 март Брюксел съобщи, че балканският път вече е закрит за бежанците.

Още преди тази среща Македония спря почти напълно миналата седмица транзитното преминаване на мигранти през територията й съгласувано с политиката на другите държави от балканския маршрут..

Това предизвика струпване при Идомени, където в момента има между 12 000 и 17 000 мигранти според различни преброявания. Условията във временния лагер са много лоши поради почти непрекъснатите валежи миналата седмица.

Според Атина, на гръцка територия има 44 532 мигранти като по-големият дял от тях е в Северна Гърция - 23 042. На гръцките острови в Егейско море са регистрирани 9264 души. В Идомени има 12 000. Отделно, край Кукош има 3540 души, в Поликастро 3370, а в Диавата 2003.

По-рано този месец телевизия „Телма“ предупреди, че Гърция иска да отвори нов коридор за нелегалното влизане на мигранти в Македония.

Гръцката армия за три дни вдигна палатки за 72-часов престой за 20 000 души близо до македонската граница. Очевидно е, че това се прави с перспективата тези хора да продължат по балканския си маршрут.

Европейският съюз остро критикува Гърция заради нейните действия по мигрантската криза. Доклад, който беше публикуван преди малко повече от месец, констатира, че Атина не полага никакви усилия за проверката и регистрацията на мигрантите, идващи по нейните острови. Вместо това гръцките власти бързат да изпратят мигрантите на север и да ги прехвърлят в Македония и така да се отърват от нежелания проблем.

Тази политика създаде напрежение в Македония и ЕС. Заговори се дори за временен отказ от Шенген - едно от достиженията на ЕС, а Виена дори поиска Гърция временно да бъде изключена от зоната за свободно движение.

За да се защитят от мигрантите и недоброжелателните действия на гръцките власти Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония и Вишеградската четворка решиха да спират мигрантите на гръцко-македонската граница, установявайки строг контрол по нея. Повечето от тези страни вече изпратиха свои полицейски контингенти, които патрулират заедно със своите македонски колеги Тези мерки вече дават първите резултати

Миналата година Гърция пропусна безконтрол през своята територия над 800 000 бежанци и мигранти от Близкия Изток.