Различават се два вида канела - цейлонска канела, която се счита за „истинска канела“, и канела, която произхожда от Китай. В количеството от 10 г канела се съдържат 24,7калории, 0,12 г мазнини, 8,06 г въглехидрати и 0,4 г протеини. 
 
Канелата може да помогне за подобряване нивата на глюкозата и липидите при пациенти, страдащи от диабет тип 2, твърдят изследователи. По време на проведеното проучване се заключава, че консумацията на 6 г канела дневно намалява нивата на глюкозата, триглицеридите, LDL холестерола, както и общияхолестерол при хората, страдащи от диабет тип 2. 
 
Според специалистите включването на канелата в хранителния режим намалява рисковите фактори, свързани с развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания. В допълнение, определен екстракт от канела може да намали нивата на кръвната захар сред тези пациенти. 
 
По време на друго проучване, проведено от изследователски екип от Университета на Тел Авив, Израел, се установява, че канелата има потенциала да помогне и при болест на Алцхаймер. Според проф. Майкъл Овадия екстракт, извлечен от кората на канелата, може да помогне в потискане развитието на заболяването. 

Има също така и данни, според които хранителният режим с богато съдържание на канела, помага за облекчаване на негативните ефекти върху организма от консумацията на храни с високо съдържание намазнини
 
Консумацията на канела може да представлява риск за хората, които са чувствителни към ароматната подправка. При тях опасността от чернодробно увреждане след консумацията на канела е повишена. 
 
Причината се крие в съдържанието на кумарин – съставка, която естествено се открива в подправката, и се свързва с увреждания на черния дроб. Специалистите поясняват, че в китайската канела се откриват по-големи количества кумарин, в сравнение с цейлонска канела.