Обирджиите на банковия клон в „Люлин 7” са разполагали с вътрешна информация. Това казаза bTV Красимир Цветанов от българската Бодигард асоциация.
„Крадците са влезли секунди преди да дойде екипът за инкасо, което е изключително притеснително, защото можеше да се стигне до престрелка. На 20 метра е трамвайната спирка, можеше да има и жертви. Със сигурност те са проверили и са направили своя план как може да се случи това, как да се измъкнат и така.
Според банката загубата на пари е малка, но все по-често започват да се случват въоръжени обири, което наистина е много притеснително за хората. Според мен трябва да се съберат всички, от които зависи това да не се работи на парче, полицията си е свършила работата, после прокуратурата”.
Припомняме ви, че в 18.30 часа вчера четирима крадци обраха около 100 000 лв. от банковия клон.
Охранителят е работил съгласно всички вътрешни процедури на банката и на охранителната фирма и е успял да съхрани живота и здравето на служителите, в случая граждани не е имало, защото банката е затворила, обясни Здравко Дерелиев от Асоциацията на охранителните фирми.
„Предстои разследване на инцидента. На база на резултатите от него предстои анализ от страна на полицията, от страна на охранителите, от страна на банката и във всички случаи всеки един такъв инцидент води в последствие до подобряване на нивото на сигурност или до взимане на конкретни мерки, най.-често те са свързани с конкретни препоръки на полицията”.
Оттеглянето с автомобил винаги оставя много повече следи, така че оттеглянето пеша в случая е логично, още повече „че са имали накъде да се оттеглят, допълни Здравко Дерелиев. Те са били чакани от автомобил, в който дали е имало друг човек или не тепърва ще се изяснява.
„Крадците работят по предварително изготвен план, те са наблюдавали банката дълго време, те са направили маршрута, те са знаели откъде ще влязат, къде ще излязат и само по щастлива случайност не са се срещнали с инкасо автомобила, в който със сигурност има оръжие. Те са видели, че това вероятно е най-лесния начин за измъкване и са го използвали”, заяви Красимир Цветанов.
"В условия на криза и в условия на липса на работа за хората нормално е тези инциденти да се увеличават. Това, което трябва да се вземе под внимание от всички по-големи възложители за всички по-големи рискови обекти – всеки един възложител трябва да направи сериозна преоценка на нивото си на охрана, на нивото си на сигурност и както и преоценка на това каква част от бюджета си харчи за тези неща, защото обикновено когато дойдат такива времена на стагнация, най-често възложителите първо орязват бюджета за охрана", допълни Здравко Дерелиев.
В 18.30 часа вчера вечерта четирима обирджии влизат в банковия клон в "Люлин 7". От едната страна пред банковия клон има мантинела и заграждения на пътя. Това вероятно е едната причина, поради която двама влизат, взимат торбите с парите и ги предават на други двама, които ги очакват отпред и всички заедно тръгват пеша във вътрешността на квартала, където се качват на джип.
Около банката има автобусна спирка, трамвайни релси и вероятно това е причината те да предпочетат да избягат по този начин през квартала, а след това да се качат на превозно средство, следи от които се виждат по-навътре в квартала.
Полицията все още отказва информация за хода на разследването. Откраднатата сума би трябвало да е около 100 000 лв. От банката казват, е хората трябва да са спокойни за парите си.