Взрив избухна в центъра на Бургас в нощта срещу вторник. Експлозията е станала в трафопост, който се намира в мазето на жилищна кооперация. При инцидента има леко ранени жители на блока. Като по чудо жертви няма. Силната ударна вълна от експлозията е обърнала автомобили, паркирани пред блока. Хората са все още в шок и прекараха нощта пред сградата. Два апартамента са напълно унищожени от експлозията, изпочупени са стъклата на съседни сгради.
Електричеството в блока спряло около 12 часа през нощта. Дошли двама техници от местното електроразпределително дружество EVN, които работили в трафопоста час след полунощ, поправили нещо и си тръгнали. Малко по-късно жителите на блока се събудили от дим и успели да напуснат жилищната сграда преди взрива.
Над взривения трафопост се е намирала и детска стая, в която са спели две деца. Родителите им ги събудили навреме и те били изведени преди експлозията. Подът на един от двата засегнати апартамента е напълно унищожен. Оказва се, че според действащите в момента разпоредби наличието на трафопост в самата жилищна сграда не представлява нарушение. Много от жителите на блока обаче са настоявали той да бъде преместен навън.
Леко пострадал е един жител на блока. Взривеният жилищен блок е в самия център на града и е може би един от най-старите в града. Според EVN няма възможност за втори взрив, но причината за инцидента все още не е ясна. От дружеството обясниха само, че правят собствено разследване и по-късно ще обявят резултатите от проверката си. Жители разказаха, че са се обадили на 112 и в EVN, след като видели волтови дъги в помещението на трафопоста, след като служителите на дружеството вече си били тръгнали.
По думите на домоуправителката на блока единият от техниците изглеждал видимо неадекватен и уплашен от това, което се случва. Към момента не е ясно дали той е употребил алкохол. При проверката преди взрива, служителите на EVN, които дори нямали фенер, обяснили, че единият предпазител бил "паднал", но не казали каква може да е причината за това. Преди експлозията уличното осветление светело като коледна елха, разказаха още пострадалите бургазлии.
Кооперацията е строена през 60-те години. В нея има 32 апартамента. Освен двата апартамента над трафопоста, частично разрушени са и три магазина.
Досега живущите в блока са подавали множество жалби и молби трафопостът да бъде преместен, каза още домоуправителката. По думите й и преди е имало инциденти. Глас в пустиня обаче останали призивите към електроразпределителното дружество трафопостът да бъде изнесен от сградата.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви пред бТВ, че се прави оглед на мястото на инцидента и ако се установи, че има опасност за хората в жилищния блок, те ще бъдат евакуирани.