Робърт Раухщайн е трудов посредник от централата за международно специализирано посредничество в Дортмунд. Той беше в Русе в края на миналата седмица за интервютата на кандидатите за обучение и работа в Германия по програмата на немското правителство „Работата на моя живот“.

- Господин Раухщайн, каква е целта на програмата „Работата на моя живот“?
- Преди всичко да насърчи свободното движение на хора в Европейския съюз, като германското правителство има интерес да помогне на хора от чужбина да намерят работа като специалисти в Германия и да даде възможност за професионално обучение.
- В новогодишното си обръщение към германския народ канцлерът Меркел обяви, че вратите на Германия се отворени за специалисти от новите страни членки. Такива хора ли търсите?
- Това изказване на канцлера е абсолютно точно - ние имаме нужда от висококвалифицирани специалисти като инженери, лекари и всякакви образовани хора. Само че сега фокусът е насочен към друга група хора - такива, които нямат професия, а биха искали да имат и да работят в Германия. Готови сме да обучаваме хора за хотелиерския бизнес, за индустрията, за металургията, за занаятчийските професии, както и за икономическите средни позиции.
- В Германия съществуват професионални и реални гимназии. Какво налага търсенето на кадри от България?
- От една страна, причина за тази програма е демографската криза, а от друга - желанието ни да помогнем на други европейски държави с висока степен на младежка безработица. В Германия младежите с голямо удоволствие се записват в професионалните училища, тъй като тяхната професия има голяма стойност след това.
В нашата програма се подкрепят млади хора до 35-годишна възраст, които искат да изучават професия в Германия. Спецификата е, че те се учат на място, в самата фирма и учат работейки.
- Германия задължава ли тези хора да сключат договор с немски фирми?
- Ако имат желание, остават, а ако не - могат и да се върнат в България или да заминат за трета страна. Ние бихме искали да останат, тъй като влагаме в тях средства, но никого не можем да задължим. Всички работодатели искат те да останат, затова е добре да се обмисли вариант за престой в Германия между 5 и 10 години.