Очаквано преференциалният вот в местните избори пренареди листите за общински съветници в Русе, доведе до интриги и тотално обърка сметките на някои от партиите и кандидатите. За други пък те се оказаха неочаквано добра комбинация.
Безспорен шампион по събран брой предпочитания е бизнесменът Веселин Велчев, който беше трети в листата от Българска социалдемокрация. Той спечели впечатляващите 535 преференции, което е повече от половин мандат.
50 643 са действителните гласове за общински съветници, което означава, че стойността на един мандат е 993 бюлетини. Това е и тъй наречената избирателна квота, която служи за база при определяне на тежестта на преференциите. По закон са необходими минимум 7% предпочитания към даден кандидат, за да се пренареди листата. В случая в Русе това означава да е посочен поне от 69 гласоподаватели. 
От групата на ГЕРБ всички съветници с изключение на председателя на предишния Общинскки съвет Васил Пенчев са в тъй наречения списък А с преференции. Пенчев, който е събрал 67 предпочитания, е първият от партийната листа Б. Това му отрежда последното 21 място в списъка на съветниците от групата на ГЕРБ. Така например 44-тата в листата на ГЕРБ Мария Димитрова е събрала 166 преференции и се изстрелва на трето място в списъка, 43-тият Асен Дарелов има 98 преференции и става 11, 33-тият Илиян Илиев с 81 преференции става 16, а 27-ият Евгени Игнатов е събрал 142 предпочитания и отива на шесто място. 
Огромен брой предпочитания е събрала Наталия Кръстева - 12 991, но тук влизат и прехвърлените й от кмета Пламен Стоилов преференции, който беше водач на листата. Иван Григоров, който беше пети в листата, е получил 97 преференции, които му отреждат 12-то място в списъка със съветници от ГЕРБ. След като двамата обаче поемат отново зам. кметските си постове, на тяхно място ще влязат вторият и третият от партийната листа Б, а това са Орлин Дяков и Светлозар Симеонов.
В групата на БСП най-много преференции - 270, е събрал Кристиян Галев, който печели от феномена 15/15, в неговия случай повторен като 24/24 и донесъл му трето място в списък А. Личните предпочитания са проработили добре за Александър Неделчев /158/ и проф.Никола Михайлов /122/, а са оставили зад борда досегашните общински съветници Антон Данаилов, Вергилия Грънчарова и Иван Иванов.
Впечатление правят преференциите на Владо Владов от „Патриотите-ВМРО“, който повтаря феномена 15/15 но като 18/18 - 352. Ивета Георгиева, която беше 22-ра в листата, е с 206 преференции и това я изстрелва на четвърто място в списъка на патриотите. 
Значителен брой преференции вкарват в местната власт и петият в листата на Българска социалдемокрация Георги Георгиев /248/, както и 18-ата в листата на реформаторите Росица Георгиева /249/. 
При Атака, АБВ и Българска социалдемокрация има леки размествания. Третият в листата на Атака Роберт Калустян е събрал 131 преференции, с които е изместил вторият, а четвъртият от АБВ Валери Иванов е със 186 предпочитания и стана трети. 
Всъщност малките кръгчета, в които се отбелязваха преференциите, не са изиграли роля само при две от десетте партии в новия общински съвет. Това са ДПС, която вкарва първия и втория в листата Дауд Ибрям и Айдоан Джелил, както и Глас народен, от която влиза водачът на листата Мариета Волф.