Опит за преврат в редиците на терористичната групировка Ислямска държава. След осуетяването на бунта са били разстреляни над 120 джихадисти, съобщи Саид Мамузани от Демократичната партия на Кюрдистан в иракския град Мосул.По думите му е бил направен опит за свалянето от власт на лидера на групировката Абу Бакр ал-Багдади.

Авторите на преврата са били арестувани, а след това екзекутирани. Сред разстреляните 122-ма джихадисти е имали 18 полеви командири. Саид Мамузани казва, че масовата екзекуция е станала в стария затвор южно от Мосул. Ислямистите, подговяли бунта, са планирали да превземат иракската провинция Ниневия и обявят за независима от "Ислямска държава". Плановете им предвиждали след след укрепване на властта си там да тръгнат на поход срещу град Рака, обявен за столица на "халифата".

До разкритията се е стигнало след арест на превратаджиите, които след зверски мъчения разказали всичко.

Мамузани отбелязва, че вътрешният разкол в Ислямска държава е довел до десетки убити при избухнали междуособици сред джихадистите. По думите му разколът в групировката се основава на борба за власт, борба за влияние и подялба на пари.