“Искаме линейката да стига на време, за да може тя да окаже необходимата помощ за хората. По евростандарт колата на Спешна помощ трябва да пристига до адреса за 20 минути, но в големите градове работим, за да може тя да достига до уреченото място за максимум 7 минути.” Това заяви по Нова тв директорът на „Медицинска помощ“ към Министерството на здравеопазването д-р Ивелина Георгиева.

„При обаждане на телефон 112, ще се осъществява конферентна връзка между наши специалисти и пострадалите. Така екипите ще могат да реагират по най-адекватния начин“, каза тя.

Нов стандарт

„Този нов стандарт за Спешната помощ ни радва много. В момента всичко е прекалено субективно. Редно е пациентите да приемат факта, че състоянието им ще бъде преценявано. Те трябва да имат търпението да чакат, защото с приоритет ще бъдат хората със животозастрашаващи състояния“, заяви от своя страна председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

Преди по-малко от месец от МЗ обявиха план за модернизиране на Спешна помощ в страната. Самият проект за модернизиране на сектора е на стойност 85 млн. евро, като средствата са осигурени от Брюксел по Оперативна програма „Региони в растеж“.

По него ще бъдат оборудвани, пребазирани или ремонтирани общо 172 филиала, 28 центъра за бърза помощ и 35 спешни приемни в страната. Ще бъдат купени също 400 линейки.