Късно снощи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е отправил нова оферта към Атина, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на своите източници в Брюксел и гръцката столица. Според гръцки медии пък премиерът Алексис Ципрас в момента обмислял предложението.

 

Офертата на Юнкер предвижда Ципрас да приеме последните предложения на кредиторите, а срещу това ЕС да окаже критично важната за Гърция финансова инжекция от 1.6 милиарда евро, за да се погаси висящото плащане на Международния валутен фонд днес.

 

Ако плащането не бъде извършено, Гърция ще се смята за изпаднала в неплатежоспособност по своя дълг към МВФ, което е решителната крачка към техническия фалит.

 

Председателят на ЕК е предложил на Ципрас спешно събиране на финансовите министри от страните членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), която може да одобри подобен транш. Срещу това Ципрас трябва да изпрати в Брюксел "писмено" съгласие за последните предложения на кредиторите плюс обещание, че ще агитира в подкрепа на приемането на кредитното споразумение на референдума в неделя.

 

Освен това Юнкер е обещал на Ципрас по-късно през годината да започнат нови преговори по условията за решаване на гръцката дългова криза, което е от особена важност за крайно лявото правителство в Атина.

 

Все още няма официален отговор от гръцкото правителство на тази оферта. "Ройтерс" цитира гръцкия вестник "Катимерини", според който Ципрас в момента обмисля предложението.


"Кабинетът на премиера информира Брюксел, че извършва оценка на вчерашното ново предложение на ръководителя на Европейската комисия, включващо облекчаване на дълговата тежест и промяна в размера на пенсионните плащания", пише гръцкият в. "Катимерини" без да посочва източник.

 

Гръцкото правителство внезапно отмени отсрочената от вчера за днес пресконференция, на която то трябваше да информира политическите наблюдатели за драматичните събития в страната, съобщава местният сайт нюз.ин. Електронното издание съобщава още, че това става в момент, когато в правителството текат от рано сутринта непрестанни съвещания, тъй като имало сведения за активизиране на управляващите с цел постигане на споразумение с кредиторите в последния момент.

 

Според "Катимерини" напрежението, възникнало около вчерашното затваряне на банките, и предстоящото изтичане на срока на спасителната програма за Гърция са накарали някои членове на правителството да призоват Ципрас да приеме предложението на Юнкер.

 

На 26 юни Гърция напусна преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международната помощ. На 27 юни на извънредно заседание Еврогрупата констатира, че преговорите са прекратени, програмата за помощ на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за плащанията към Международния валутен фонд в размер на 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат направени до 30 юни.
 

За 5 юли е насрочен референдум в Гърция, на който народът трябва да реши дали да приеме условията на международните кредитори.

 

Социологическите проучвания в Гърция показват, че мнозинство приема оставането в еврото, но многохилядните протести в Атина подчертават, че значителна част от гърците чувстват, че страната им е твърде притисната от кредиторите.

 

"Какво би се случило, ако Гърция напусне еврозоната? Това би било негативен сигнал, че членството в еврото е обратимо. Хората ще започнат да си мисля, че щом една страна е напуснала еврото, то и други ще могат да я последват. Това е най-сериозният проблем, който би могъл да възникне", коментира гръцката криза испанският премиер Мариано Рахой.

 

Италианският премиер Матео Ренци предупреди референдумът да не се превръща в персонален сблъсък между Ципрас и Юнкер или Меркел. "Това не е референдум за европейските лидери. Гърците няма нужда да казват кого обичат повече – своя премиер или председателя на ЕК. Изборът е: евро или драхма.", каза Ренци.

Късно снощи гръцкият министър-председател Алексис Ципрас каза, че неговото правителство ще уважи евентуално решение на гърците за придържане към икономиите, предписани от кредиторите, но няма да се занимава с осъществяване на подобни мерки, съобщиха световните агенции.

“Ако гръцкият народ иска да продължи с плановете за икономии до безкрайност, което ще ни остави неспособни да се съвземем, ние ще уважим това, но няма да бъдем тези, които ще го осъществят”, каза Ципрас по държавната телевизия, отговаряйки на спекулациите, че ще трябва да подаде оставка, ако на референдума на 5 юли гърците гласуват за приемане на споразумение ”реформа срещу помощ”, което той винаги е отхвърлял.

Хиляди хора се събраха вчера на демонстрация в центъра на Атина в подкрепа на гласуване с “не” на референдума.

Ципрас призова гърците да отхвърлят сделката. Според европейски партньори на Атина това може да доведе до излизане на Гърция от еврозоната и до задълбочаване на финансовите й проблеми. Но той отхвърли приказките за връщане към драхмата.

"Не мисля, че техният план е да изкарат Гърция от еврозоната, а да сложат край на надеждите, че може да има различни политики в Европа”, заяви Ципрас.

Гърция трябва да плати днес 1.6 млрд. евро на Международния валутен фонд и Ципрас каза, че е готов за преговори с европейските лидери.

Той заяви, че ако те предложат сделка тази нощ, Гърция ще направи дължимото плащане.

“Телефонът ми е включен по цял ден. Който и да се обади, винаги вдигам”, каза Ципрас.

Той заяви, че банките ще отворят отново, когато бъде възстановена ликвидността от Европейската централна банка.