С кореспонденция от ромския квартал "Лозенец" на Стара Загора и със среща с двама представители на местната ромска общност започва статия, озаглавена "Изоставени" в британското сп. "Икономист". В нея се разглеждат проблемите на ромската общност в България и още няколко европейски страни.

Звезделина Атанасова е студентка и признава, че съчетанието ром, жена и студент е рядкост в България, където ромчетата престават да ходят на училище около 15-годишната си възраст. Според нея причината за липса на мотивация на децата от нейния етнос да се образоват е отсъствието на ролеви модели.

Ганчо Илиев казва, че седем от десет ромчета признават, че искат да станат сводници, защото само тази работа може да им донесе хубава къща, скъпа кола и вниманието на привлекателни жени, пише списанието.

Изданието отбелязва, че според официалните данни от преброяването в България ромите са 5% от населението, но се смята, че всъщност са много повече. Много роми питаят недоверие към местните власти и отказват да се регистрират или лъжат за етноса си заради предразсъдъците, че ромите са изостанали и се занимават с дребни кражби.

В шест централни и източни европейски страни ромите съставляват 7-10% от населението

В Европа половината от ромите не разполагат с удобства като течаща вода, а едва 15% имат средно образование, пише "Икономист".

Ромското население обаче е младо и бързо се увеличава. Но училищата в ромските квартали, в които живеят между 30 и 60% от ромите, са неприветливи, допълва списанието. Сегрегацията е често срещно явление.

В българските и румънските училища една четвърт от ромските ученици се обучават в отделни класни стаи. В Унгария половината от ромските ученици също учат в отделни стаи.

В Унгария сегрегацията на ромите нараства, отчасти поради това, че унгарците бягат от районите, в които живеят големи ромски общности, посочва "Икономист".

В Чехия една трета от учениците в училищата за деца с проблеми в умственото развитие са роми. През септември ЕК започна наказателна процедура за дискриминация срещу Чехия. През април ЕК направи същото и срещу Словакия. Ако двете страни не променят нещата, ги заплашват големи глоби, посочва изданието.

Списанието отбелязва, че в България и Унгария се засилват антиромските настроения, че на словашкия премиер Робърт Фицо не са чужди антиромските изявления, нито на унгарския му колега Виктор Орбан.