Внедряването на нова компютърна система ,която автоматично измерва теглото на автомобила и начислява автоматично допълнителни такси, ако то надвишава нормата, има и камери, които четат номерата на тира. Това е била причината за опашките по границата, съобщи пред Нова телевизия Ваньо Танов.Шефът на митниците обяви, че след като системата е заработила, приходите от такси са се увеличили 20 пъти само за една седмица, след като е отстранен почти изцяло човешкият фактор в този процес. Плащанията пък вече ще се правят и с карта, тоест няма да има пари в брой на митницата.

„За една смяна сега се обработват 900 автомобила, ако нямаме забавяне от турска страна, можем да достигнем и 1200 обработени тира”, поясни Танов. Той посочи, че е имало брожение сред митничарите, тъй като очакват съкращения след като новата система е заработила успешно.

Според него, след като няма влияние на митничарите при определяне на таксите за автомобили, корупцията на практика ще намалее драстично. Танов ще представи днес новият шеф на митницата в Свиленград Юлиан Мирков, който идва от Столична митница.