Администрацията на девет болници в София ще бъде обединена, след като Министерството на здравеопазването е взело решение за създаването на гражданско дружество, което ще обединява немедицинските дейности в лечебните заведения, съобщиха отздравното ведомство.  
Това са
УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", СБАЛАГ "Майчин дом", СБАЛББ "Св. София", СБАЛДБ "Проф. И. Митев", УМБАЛ "Св. Екатерина", УСБАЛИБ "Проф. И. Киров", СБАЛЛЧХ ЕООД, УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев".
От съобщението на МЗ става ясно, че дружеството ще предоставя правни консултации и становища, ще организира немедицинската дейност и консултативната помощ, ще организира обучение и следдипломно обучение на студенти и специализанти. Сред другите дейности са администриране на научните дейности и клиничните изпитвания, организация и реализиране на проекти и програми, организация на дейностите по международно сътрудничество.
Гражданското дружество ще организира административно-стопанските дейности, свързани с ремонт и поддръжка на ДМА, болнично хранене и организация на храната за персонала, съгласно нормативните изисквания, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги свързани с немедицинските дейности на лечебните заведения.
Ще се занимава с дейностите по оперативното организиране на деловодната дейност, архива и съхранението на документите на лечебните заведения и ще организира дейностите по управление на човешките ресурси и безопасни условия на труд.
Предмет на дейност ще са и администрацията на дейността на самото дружество и връзките с обществеността.
От МЗ уточняват, че гражданското дружество ще се занимава и с всяка друга административна и/или стопанска дейност, която е необходима за подпомагане осъществяването на основния предмет на дейност на всяко едно от лечебните заведения.