Кметът на Пазарджик Тодор Попов, заради чието имение в село Паталеница, показано в телевизионен репортаж, започнаха проверки на НАП и прокуратурата, има също толкова луксозен имот и в столицата.

Това показва разследване на Би Ти Ви.

Оказва се, че семейството на кмета живее в два апартамента в луксозен затворен комплекс с басейн в столичния квартал „Витоша“. Справка в имотния регистър показва, че въпросните два апартамента с гараж са собственост на фирма „Заводски строежи“ – Пазарджик.

Цените на имотите във ВИП комплекса, където живее съпругата на Попов, започват от 900 евро на квадрат. Семейството ползва два апартамента от по 100 квадрата и два гаража, като жилищата са обединени в едно.

„Моля ви съответно да не ми нарушавате личното пространство и да звъните. Каквото има, има си разследващи органи, те ще си установят. И наистина не пристъпвайте натам, защото това вече е нарушение“, заяви Силвия Попова по повод това, че живее във фирмени имоти.

Фирма „Заводски строежи“ изпълнява множество обществени поръчки за милиони левове в Пазарджик. Тя е построила автогарата в града, ремонтира улици, детски площадки, закупува апетитни общински имоти в Пазарджик.

Собственик на компанията е семейната фирма на д-р Михаил Тиков – притежател на най-голямата верига болници в България, между които е и станалата печално известна „Софиямед“.

Консултантът Стефан Стоянов, който управлява счетоводна и правна кантора, тълкува счетоводните отчети на всички компании на семейството на кмета на Пазарджик. Той обръща внимание, че две от фирмите реализират печалби без никакви разходи.

Друга особеност на тези две фирми е, че нямат персонал, нито офиси.

Трета фирма – ТУМОРОУ, еднолична собственост на съпругата на кмета, също има необичайна бизнес практика, показва анализа на консултанта. Тя има едва 8 хил. лв. приход от дейността си за последната отчетена година. Но е взела 100 хиляди лева кредит, който е даден за заплати на собственика.