Държавна тайна има в материалите от следствието срещу Драгомир Драгомиров, служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, обяви съдът в Пловдив и засекрети делото за мярката му за неотклонение.

В четвъртък от прокуртурата съобщиха, че Драгомиров е привлечен като обвиняем за подпомагане на контрабанда на цигари на стойност 24 289 200 лв. С него общият брой на обвиняемите по делото за контрабанда на цигари от митнически пункт "Капитан Андреево" стана 16 души.

Според обвинението на 29 март по пътя от Хасково до Пловдив и в Пловдив Драгомиров е подпомогнал турците Ремзи Караибрахимоглу и Яшар Коч и Михаил Млекаров, като умишлено ги е улеснил чрез съвети и разяснения как да пренесат през българско-турската граница цигарите без знанието и разрешението на митниците, което е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери, което прави и случая особено тежък.

Най-тежкото наказание, което законът предвижда, е затвор от 5 до 15 години и глоба от 20 до 100 000 лева.

В ареста с постоянна мярка за неотклонение, потвърдена и от Апелативен съд, са четирима български граждани - двама братя и баща и син, които са арестувани в склад в Столипиново при разтоварване на единия от ТИР-овете, както и неговия водач Ремзи Хюсеинов.

По случая бяха задържани и митничари и граничен полицай.

По данни на прокуратурата, само в един от ТИР-овете има цигари за 8 млн. лв., а през последните няколко седмици преди 31 март са преминали поне 18 камиона. Два празни ТИР-а бяха открити преди дни на паркинги в Казичене и София.