"Цветето на Хеликон" е най-престижната българска награда за литература, защото се присъжда от читателите. При нея няма шуробаджанащина и псевдоинтелектуалност, защото за нея хората са гласували с парите си.

Това бяха първите думи на писателя Иво Сиромахов, чиято книга "Моят таен любовен живот" спечели "Цветето на Хеликон", предаде репортер на БГНЕС.

По традиция отличието отива при най-четената от 12-те книги, номинирани за наградата "Хеликон" през изминалата година.

Няма трикове, с които да станеш по-четен. Най-важното във всяка област е да си талантлив и да работиш, а задачата на четенето е да носи удоволствие и щастие, не да ни кара да мислим какво е искал да каже авторът, каза пред БГНЕС носителят на наградата.

На Световния ден на книгата и авторското право винаги се питаме защо хората четат или не четат, но най-големият грях към литературата го извършва българското училище с отблъскващата си и архаична програма, подчерта Иво Сиромахов, който в знак на уважение към книгите и празника дойде на церемонията облечен във фрак. Според писателя истинският елит на страната са усмихнатите и интелигентни четящи хора и точно заради тях писането си струва.

Празникът на книгата бе отбелязан с връчването на още една литературна награда – тази на Националния литературен конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев", която се присъжда на млади автори до 35-годишна възраст. Първото място спечели Наталия "Черно-бели снимки"на Наталия Атанасова. Разказът отправя посланието, че хората могат да живеят пълноценно, независимо от тяхната възраст.

Късият разказ е любимият жанр на младата авторка, защото успява да го структурира лесно и да каже онова, което иска. "Миля, че има много млади писатели, но в същото време писането не е за всеки. Трябва да се пишем, само когато имаме какво да кажем, а аз искам да кажа на хората, че винаги има надежда. Често чувам за моите разкази, че са мрачни. Но ако човек зачете по-внимателно, ще не е така", каза пред БГНЕС Наталия Атанасова.

Втората и третата награда на конкурса си поделиха съответно "Четири мига от лятото" на Калин Василев и "Кадиш за неродените" на Патриция Николова.