Стопаните, които искат да получат обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци трябва да знаят, че е необходимо да имат минимум 0.5 ха заедно или по отделно ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, орехи, десертно грозде, ягоди, малини, а от зеленчуци полско производство: домати, пипер, краставици, корнишони, главесто зеле, кромид лук (зрял), патладжан, моркови, грах (зелен), зелен фасул, чесън (зрял), картофи, дини, пъпеши и тикви.

Еспертите на МЗХ наблягат, че един парцел от 1 дка, за да е коректен в него трябва да заявите само една култура.

Новото, за което МЗХ уведоми ЕК преди кампанията е това, че за оранжерийните площи ще може да се кандидатства с минимум 1 декар оранжерия а останалите 4 декара могат да бъдат и полски плодове и зеленчуци.

По тази схема се изисква постигането на минимални добиви, които са дадени като приложение на наредбата за схемите. Те се удостоверяват с финансови документи пред разплащателната агенция от 1 до 31 януари следващата година

В отговор на фермери, трябва да кажем, че вече са разписани няколко вида документи, удостоверяващите това.

Вжно: Когато стопанин не е достигнал изискуемия минимален добив за дадена култура, ще се прави корекция на площта му.

Например: очертали сте 100 дка, трябва да имате добив 1 т/дка, но сте получили 800 кг. Тогава няма да получите плащането за 100 дка, а за 80.