Най-богатият румънец – милиардерът Йоан Никулае влиза в затвор за две години и половина, след като Апелативният съд в Букурещ го осъди за незаконно финансиране на президентската кампания през 2009 г. Присъдата не подлежи на обжалване, съобщава ТАСС.

Заедно с бизнесмена е осъден и бившият функционер на Социалдемократическата партия на Румъния Георги Станку.

Според следователите, той е получил от Никулае един милион евро за избирателната кампания на лидера на партията Мирча Джоана, който тогава загуби изборите от Траян Бъсеску.

В замяна на парите Никулае е поискал при победа на Джоана да назначи в икономическото министерство негови приближени, които да лобират за проектите му.

Никулае е собственик на румънско-британската агропромишлена и финансова група "Интерагро". Тя работи в сферата на селското стопанство, химическата промишленост, туризма и енергетиката. Контролира и завод за производство на цигари.

През миналата година групата е затворила много от торовите си заводи заради повишаването на цените на природния газ. Никулае обвини за срива на отрасъла правителството, което се придържа към предписанията и политиките на МВФ за либерализацията на енергийния сектор.

Личното състояние на 60-годишния бизнесмен се оценява на 1.1 млрд. евро. През последните три години той оглавява класацията за най-богатите хора в северната ни съседка. Собственик е на футболния клуб "Астра Гюргво", който миналата година спечели Купата на Румъния.