Съдействие от земеделското министерство за почистването на обраслите с храсти и дървета речни корита в региона поиска областният управител Стефко Бурджиев от зам.-министър Георги Костов. На срещата присъства и управителят на „Напоителни системи“ Галя Панайотова, чиито експерти ще изготвят официално становище на обследваните реки на територията на областта.
С Костов бяха дискутирани и идейните проекти относно изграждането на туристически велосипеден и пешеходен маршрут „Поломието“ от Русе до Пепелина и демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии в Образцов чифлик.
Зам.-министърът участва в информационна среща за директните плащания, за която бяха дошли над 200 фермери от областта. Експерти от министерството представиха начина на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят стопаните, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане по схемите до края на 2020 година. В центъра на обсъжданията бяха промените в Закона за замеделските земи и новите моменти в сключването на споразумения за комасация и изискванията за екологично насочени площи.
По адрес на износителите на дървесина, които вчера скочиха срещу тримесечната забрана за експорт, Костов заяви, че протестите  не могат да бъдат насочени срещу министерството, тъй като решението е на Народното събрание и те трябва да се мотивират.
В същото време земеделското министерство има готовност до месец да внесе промени в Закона за горите, за да се засили контролът и да не остават безнаказани нарушителите, съобщи зам.-министърът и призова хората да не купуват на черно евтини дърва за огрев, тъй като така насърчават бракониерите.