Снимките на гръцкия министър на финансите Янис Варуфакис, в семейния дом в Атина, публикувани в последния брой на френския списание “Пари мач” предизвикаха истинска буря от реакции на възмущение в социалните мрежи, съобщи „Български новини”. На една от снимките Варуфакис седи пред пиано в хола, на друга вечеря със съпругата на терасата на покрива в неговото, както казва списанието, “любовно гнездо в подножието на Акропола”, на трета чете книга в библиотеката. Известното списание, разкрива също, че Варуфакис и съпругата му, известната художници Даяни Страту, искат да се преместят от настоящия си дом в голям апартамент в модерния квартал Плака, който е собственост на нейното богато семейство.

Съпружеската двойка няма много време за съвместно удоволствие, тъй като “той трябва да пътува непрекъснато на преговори за икономическо спасение на Гърция и така да предотврати фалита на страната”.

Веднага след излизането на списанието последваха бързи и безмилостни реакции относно жизненият стил и стандарт на фамозния гръцки министър. Същият Варуфакис, който апелираше към сънародниците си да водят скромен живот, демонстрира богатство и разточителство и то на фона на икономическото падение на страната му, изправена на ръба на банкрута.

Гръцките медии коментираха снимките като „лайфстайл порно” а социалните мрежи се изпълниха със остри коментари. Ерик Морис от Асоциацията на европейските журналисти написа: “Варуфакис има добър начин на живот, ама много лош маркетинг “.

Само преди няколко дни премиерът Алексис Ципрас помоли министрите да не дават чести интервюта и да се концентрира върху решаването на проблемите. Моментът на публикуването на снимките не може да бъде по-лошо избран, а Гърция трябва да намери около 6 милиарда до края на месеца за да покрие кредитите си.