Повторният старт на съдебния процес срещу кмета на Исперих Бейсим Басри е насрочен за утре, 18 февруари - става ясно от справка в сайта на Окръжен съд-Разград.
Миналият 1 април делото срещу градоначалника завърши с осъдителна, но условна присъда. Басри бе признат за виновен по обвинение за възпрепятстване на дейността на орган на власт - лесничеи в Държавно ловно стопанство „Воден". Присъдата му бе условна - 3 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. По второто обвинение Бейсим Басри бе оправдан - за опит за убийство на един от лесничеите, според прокуратурата той стрелял с ловна пушка по горските служители при опит да бъде заловен, докато бракониерствал в ловното стопанство на 23 февруари 2013 г.
Присъдата бе подкрепена от тримата съдебни заседатели,но не и от двамата съдии, които я подписаха с особено мнение, настоявайки наказанието да е ефективно.
Причината делото да започне отново, е липсата на подписите на заседателите под мотивите, което е изискване на Наказателно-процесуалния кодекс. Магистратите от втора инстанция - Апелативен съд-Варна - намират този пропуск за съществено нарушение на процесуалните правила, те направили справка дали няма възможност нарушението да бъде технически отстранено, но се оказало, че мандатът на заседателите изтекъл и те няма как да подпишат съдебното решение.
Делото е насрочено за два дни - четвъртък и петък. При първото му дело бяха призовани 19 свидетели, по-късно бяха призовани и други очевидци, съобщава Дарик.