Как са се забавлявали русенци през годините на социализма - това ще видят всички, които разлистят новата книга на директора на Историческия музей Николай Ненов и Диляна Иванова. Заглавието е „Албумът на КОХУ. 1967“ и първата асоциация е с нещо причудливо и непонятно от рода, да речем, на „идеите чухче“. Разгадката идва още от първите страници, където за непосветените става ясно, че абревиатурата КОХУ всъщност означава „Културен отдих и художествена украса“ - градско предприятие през социализма, което се грижеше всички радостни и тъжни ритуали да преминават под зоркото око на „правилната“ партийна линия.
Книгата представя публичния градски живот с характерните за периода забавления и тържества. Със сигурност интерес представляват множеството снимки, които илюстрират събития като „Весела неделя с арт. /артиста - б.а./ Георги Радомиров открива веселото неделно утро“ или „Конкурс на младите таланти“, „Клуб „Младост“ 66 - увеселение за работнич.младеж“, „Вечер на младото семейство“, манифестации, карнавали и други подобни. Фотографиите са от автентичния албум на русенското предприятие „Културен отдих и художествена украса“ от 1967 г., който дава почва за визуално-антропологичен прочит на миналото, казват авторите.
Ще представим официално книгата в късната пролет, когато очакваме Диляна Иванова да си дойде в Русе от САЩ, където живее в последните години, каза Ненов.