Новото издание с интригуващото заглавие „Албумът на КОХУ. 1967“ ще бъде представено тази вечер от 18 ч в зала „Княз Александър Първи“ на Историческия музей. Авторите са проф.Николай Ненов, директор на музея, и д-р Диляна Иванова от Американския научен център в София, която живее и работи в Чикаго. Книгата представя публичния градски живот от времето на социализма и тогавашните забавления и тържества, наричани „мероприятия“. Албумът на русенското предприятие „Културен отдих и художествена украса“ от 1967 г. е документ, който присъства фототипно в изданието.
Градското предприятие „Културен отдих и художествена украса“ /КОХУ/ в Русе е основано през 1960 г., за да организира свободното време, културните развлечения и празничните събития за жителите на града. КОХУ се грижи за увеселителните съоръжения в Младежкия парк, плажовете и плаващия басейн; организира екскурзии в страната, забави, ревюта; изработва плакати, портрети на партийни и държавни лидери, лозунги, отговаря за художественото оформление на площади и улици по време на традиционните манифестации.
Албумът на КОХУ представя цялостния модел на „правилните форми“ на забавление, поведение и стандарт на живот, в който доминират пропагандните дейности на управляващите. Албумът е свидетелство за „духа на епохата“, но в същото време е инструмент за разбиране на миналото - онова минало, което днес ни прави такива, каквито сме, убедени са авторите.