Първите разговори вероятно са се състояли преди 1,8 до 2,5 милиона години и са били за оръдия на труда, съобщи Дискавъри.

Изследването на учени от университета на Калифорния в Бъркли и университета на Ливърпул показва, че изработването на каменни сечива е стимулирало еволюцията на езика и преподаването сред праисторическите предшественици на човека в африканската савана.
Възможно е първото произнесено изречение да е било: "Сечиво лошо".

"Използването на звуци или жестове за неемоционални понятия като "да", "не", "тук", "там", "добре" и "лошо", вероятно е било много полезно при ученето" - каза ръководителят на изследването Томас Морган.

Той и екипът му направиха серия от експерименти, с които да научат студенти как се дялат олдовански каменни сечива. Те са изработвани от хомо хабилис, а вероятно и от хомо рудолфенсис и австралопитекус гархи.

Най-ранните олдовански оръдия на труда са на 2,5 милиона години. Те са направени с удар с твърд камък по вулканична скала или кристална скала – като базалт или кремък, и остават непроменени допреди 1,8 милиона години, когато се появяват по-съвършените ашолеански ръчни брадви.

Опитвайки пет различни начина за преподаване на умението да дялат олдовански каменни сечива на над 180 студенти, учените установиха, че съпътстваната с реч демонстрация е много по-ефикасна от имитацията и невербалното показване с жестове.

В първия случай студентите успявали да направят много повече и по-качествени остри парчета за по-малко време и с най-малко загуби на материал.