Турският президент Реджеп Ердоган предупреди ЕС, че е време да се пребори с ислямофобията на фона на нарастващите антимюсюлмански протести, вместо да "се опитва да дава уроци" на Турция.

В реч към турските посланици в чужбина президентът призова блокът да "ревизира своята турска политика", обвинявайки Брюксел, че бави решението си за членството на Анкара в съюза.

Според Ердоган расизмът, дискриминационните действия и ислямофобията бележат ръст в Европа, отбелязвайки, че расистки организации печелят симпатии в някои западни общества "с всеки изминал ден". "Ако с този проблем ЕС не се справи днес и ако популизмът плени европейските политици, ЕС и европейските ценности ще бъдат поставени под въпрос", каза още президентът.

В своята реч той призова дипломатите в чужбина да отстояват категорична външна политика и да представляват силна и сигурна в себе си Турция по време на неговото управление. "Тези, които размахват пръст и укоряват Турция, трябва да видят, че си имат работа с една нова Турция, голяма Турция, с нейната икономика, демокрация и външна политика", добави още той.

Изказването на Ердоган идва ден, след като в Германия се проведе поредният протест срещу ислямизацията на Европа на групата ПЕГИДА, на който присъстваха близо 18 000 души.