„Аз знам какво ям“ - това е девизът на фирма „Боримес“.
Мартенската компания се разрасна стремително в последните години, печелейки одобрението на клиентите и нови пазарни позиции благодарение на качествените си продукти, произвеждани от изцяло български суровини.
От няколко месеца функционира и нов ултрамодерен месокомбинат на фирмата в района на „Индустриален парк Русе“ с капацитет 40 тона месни продукти на ден. В него всеки месец се колят над 2000 прасета, доставяни от свинекомплексите в Юделник, Щръклево, Писанец и др.
Тайната за получаване на качествени меса и колбаси е в качествената суровина.
Работим само с прясно охладено свинско месо, никакво вносно и замразено
Ако суровината е лоша, ще се получи лош продукт. Нашата стратегия е да предложим на клиента отлично качество, така че веднъж купил си наше месо или колбас, той да иска да го опита отново, обясняват собствениците на „Боримес“ - братята Симеон и Борис Бириджиеви.
Тяхната философия за бизнеса е пренесена в новия им месокомбинат. Върху 4000 кв.м площ в него са разположени кланица, транжорна, месопреработвателен цех за колбаси, с високотехнологични машини и обучен, добре заплатен персонал. Производственият цикъл е затворен - прасетата пристигат живи, като прекарват известно време в специално помещение, за да се съвземат от шока при преместването (смята се, че това влошава вкусовите качества). Тук свинете се колят, транжират и обезкостяват, месото се сортира по групи, част отива за продан сурово, друго се суши, трето отива за производство на кайма и колбаси.
Работи се 100% с българско месо. „Боримес“ изкупува цялото произвоство на свинекомплексите, с които работи. Това му позволява да предложи на клиентите си изключително изгодни за високото качество на продуктите си цени.
Пилешкото в магазините на фирмата е производство на кланица в Габрово. Сиренето идва от мандра в Езерче с 300 крави, чийто собственик използва
уникална за България технология и храни животните цяла година със зелена трева
Това е истинско мляко без никакви химии, всеки може да вземе проба от нашето сирене и да го занесе в лаборатория, за да се убеди, казват Биринджиеви. И са категорични, че дължат успеха си именно на безкомпромисността си по отношение на качеството на произвежданите от фирмата им продукти. Именно по тази причина работят сами, продават стоката само в своите магазини, без да приемат чужди условия за доставни цени, налагащи компромиси.
Компромисите с качеството в крайна сметка съсипват този бизнес. Приемаш оферта от голям търговец, за да увеличиш оборотите, но трябва да приемеш неговите условия и да намалиш цените. Съответно влошаваш качеството на стоката, клиентите започват да бягат. Свидетели сме как цели фирми си заминават по този начин и сме решени да не ни се случи това на нас, категорични са от „Боримес“. Затова
в цеховете постоянно има човек от инспекцията по храните
който следи за спазването на стандартите, затова се работи само на една смяна, за да има повече контрол.
Целият производствен процес се следи компютърно съгласно изискванията на внедрената система HACCP, следяща за критичните точки на всеки етап от производствения цикъл. Различните продукти преминават през различен режим, за да се постигне оптималното качество. За да се разбере дали е качествен или не един колбас, той трябва да има структура, а не отвътре да е хомогенна смес. А точно такива са нашите продукти,  обясни главния технолог на „Боримес“ Цветелин Коларов.
„Аз знам какво ям“ - това за Симеон и Борис Бириджиеви не е просто лозунг, а начин на мислене и философия в бизнеса. Двамата започват в далечната 2001 г. с една малка транжорна в Мартен. В нея се трудят двама работници - Симеон и Борис. Сега фирмата им има 140 човека персонал и 30 магазина. 16 от тях са в Русе, а останалите в Северна България.