ВСС си върши работата колкото може по определени теми е свършил нещо, по други не. Това призна пред bTV Калин Калпакчиев, избран в съвета от квотата на съдиите. Той посочи, че би си подал оставката, но смята, че трябва да продължи да работи там.

Според мен има нарушения по разпределението на делото КТБ и трябва да бъде потърсена отговорност на ръководството, посочи Калпакчиев по отношение избухналия скандал за несправедливото разпределение на делата.

В трима съдии има концентрация на дела с обществен интерес, каза още той.

Проблемите, които постави френският посланик с фирмата "Белведере" и съдия Румяна Ченалова са известни и на българското общество и на нас във ВСС. Когато има такъв международен случай, се смята, че ВСС са се разработили. Но така или иначе следващата седмица трябва да има резултати от проверката в съвета, обясни членът на съвета.

Усещам промяна и може би сега е преломният момент ВСС да прескочи начина, по който действа. Информирани сме по случаите със съдия Ченалова и преди, каза Калпакчиев.

В конкретния случай изслушахме в съвета съдия Ченалова и тя каза своята версия по фактите, които в момента те се проверяват. Още в хода на изслушването стана ясно, че тя не излага добросъвестно достоверността на фактите, като този с назначаването на въпросния синдик Панайот Велков и по други дела, обясни магистратът.

Сега общественият натиск и външния е налице. Понякога това е здравословно за ВСС, призна Калпакчиев.

Всеки от фактите, изложени от Ченалова, подлежи на проверка. Аз останах с впечатление, че тя е формирала мнение по факти, които тепърва трябва да се установяват, а тя вече ги заявява като твърдения, обясни Калпакчиев.

Това за разумния наблюдател изглежда че всява основателни съмнения, допълни той.