500 хил. лева ще бъдат отпуснати за извеждане от експлоатация на 78 язовира, които се намират в предаварийно състояние.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде репортер на БГНЕС.

Язоворите са в страната са общо 2743, като от тях 268 са с неопределена собственост, а 78 от тях са в предаварийно състояние и за тях са необходими спешни мерки, за да не се допуснат щети, обясни Василева.

На заседанието на Министерски съвет са присъствали и прокурори от Върховна касационна прокуратура, които са представили своите заключения от извършени проверки, каза тя. В представен от МОСВ, МРРБ, МИЕ, МЗХ и МВР доклад се предлагат дългосрочни мерки за решаване на неяснотите в законодателството, каза тя.

Половин милион лева ще бъдат предоставени на МЗХ и чрез него на "Напоителни системи", които да извършат дейностите по източване на рисковите язовири. До изясняването на собствеността на 268-те язовира с неясна собственост, дейностите по контрол ще бъдат възложени на областните управители.

Към момента се предприети действия за извеждане от експлоатация на два язовира, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. За останалите язовири, нуждаещи се от ремонт, ще бъде възложено проектиране на необходими дейности.

Язовирите с неизнесена собственост се използват основно за рибарници, като отводнителните им канали са запушени и това е основната причина за риск, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Всички тези 268 язовира са микроязовири и проблемът касае техническата невъзможност да се намали нивото на водата в тях, каза тя. От тях 78 са в по-критично състояние, но материята е динамична, каза тя.

До края на годината трябва да бъдат изготвени промени в Закона за водите, тъй като в момента има законодателни пропуски, поради които за контрола и стопанисването на водоемите отговарят много ведомства, призна Павлова. Ще бъде създаден единен национален контролен орган, който да се грижи за упражняването на правомощия по поддръжка на язовирите, както и да налага съответните наказания. До тогава областните управители са упълномощени от Министерски съвет за предприемане на спешни мерки за изясняване на собствеността, ако това може да се случи, посочи Павлова. Предстои среща с тях, за да получи правителството информация за установяването на собствеността им мерките по предотвратяване на инциденти.

МЗХ ще внесе предложение за увеличаване с 5% на териториите на защитните гори, съобщи Десислава Танева. Тези територии са строго индивидуализирани и служат за превенция, като в тях се работи по план, щадяш изсичането на дървесина, обясни тя. До края на година ще бъдат предложени и мерки за увеличаване на контрола по незаконната сеч, обеща тя.

Лиляна Павлова бе категорична, че очаква от областните управители оценка на ситуацията, а онези собственици на язовири, които не са спазили инструкциите за експлоатация, трябва да понесат наказателна отговорност, като бъдат сезирани органите. "Обвинителите са на друго място, ние сме длъжни да предоставим надлежно информация", отговори Павлова на въпрос ще понесат ли отговорност предишни управляващи за ситуацията с язовирите днес.