Стефко Бурджиев вчера за втори път бе назначен за управител на Русенска област. Новината, която „Утро“ съобщи преди 10 дни, го завари във Велико Търново, където участва на научна конференция като шеф на Регионалния академичен център на БАН.
„Бил съм вече областен управител и, откровено казано, няма проблем пак да бъда. Трябва обаче да съм наясно с кого ще работя и при какви условия“, коментира Бурджиев, когато името му беше завъртяно като фаворит за пост №1 в областта.
Вчера Бурджиев отказа да коментира назначението си и плановете за работата си като областен управител, като заяви, че ще го направи след официалното встъпване в длъжност.  
Тепърва ще стане ясен неговият екип, както и как ще продължи кариерата на предшественика му Симеон Иванов, който бе назначен на мястото на Венцислав Калчев от служебния премиер Георги Близнашки. Преди да заеме поста Иванов беше главен секретар на областната управа.
Стефко Бурджиев е роден на 29 април 1953 г. в Попово. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и ВА „Г.С.Раковски“. Той е магистър по „Публична администрация“ и „Икономика“ и има докторска научна степен по проблемите на замърсяването с радиоактивни вещества. Бурджиев е добре познат като шеф на „Гражданска защита“ първо в Русе, а след това на Националната служба, след което през 2011 година бе назначен за областен управител. След смяната му стана преподавател в Русенския университет и оглави Регионалния академичен център на БАН, който има за задача да свърже науката, университета и реалната бизнес среда.
Атестат за качествата на Бурджиев, който на изборите на 5 октомври бе на пето място в листата на ГЕРБ, е фактът, че от 25 години е единственият областен управител на Русе, който е назначен за втори мандат.